Wat is UX design

Wat is UX design?

UX design is een term die je laatste tijd vaker rond hoort gaan. En dat is niet zonder reden. Het belang van een goede UX designer in een scrumteam wordt zeker niet onderschat. Maar wat houdt die term ‘UX’ eigenlijk in? En waar komt het vandaan?

De definitie van UX design

De afkorting UX staat voor ‘user experience’, wat in het Nederlands vertaalt naar: gebruikerservaring. Het gehele ontwikkelingstraject van software-, website- en appsdesign staat de vraag centraal: Hoe beleeft de gebruikers ons product? Jacob Nielsen, één van de pioniers van het huidige user experience design, heeft de volgende definitie: “User experience omvat alle aspecten van de interactie van de eindgebruiker met jouw bedrijf, services en producten.”  Uit deze definitie kun je opmaken dat de gebruikerservaring veel verder gaat dan alleen de interactie met je product. UX designers leggen de nadruk veelal op de interactie die de gebruiker heeft met het product. Hij houdt daarbij rekening met de doelgroep, de vertaling van kernwaarden van een bedrijf en of gestelde doelen gehaald worden.

Waarom UX design?

Jouw site heeft vaak meerdere doelen. Het kan je visitekaartje zijn(leads), klanten kunnen informatie vinden of je hele verdienmodel draait er omheen als je bij voorbeeld een webshop hebt. Die bezoekers zijn vaak heel ongeduldig. Als een onderdeel op je site niet goed ontworpen is, kunnen bezoekers vastlopen, waardoor jij de omzet mist. Dat is een gemiste kans. Een UX designer brengt deze vaak blinde plekken in kaart. Daarna is het zijn doel om doel middel van design en tests ervoor te zorgen de eindgebruiker in de toekomst hier niet meer op vastloopt. De reden waarom je vaak van de succesverhalen van UX design
Op basis van bestaande kennis, zoals conventies, en inzichten van de bestaande data, bouw je een ontwerp op. Op deze manier werk je al snel naar een ontwerp toe waarbij de eindgebruiker zonder enige weerstand op jouw site of app kan navigeren.

Lees hier mijn scriptie over UX-design.

< terug naar blogoverzicht

 

 

Gebruikte bron:

https://www.nngroup.com/

 

het hamburger menu letterlijk